Στρατηγικές αντιμετώπισης
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα συνδυάζει τεχνολογικές λύσεις και αλλαγή νοοτροπίας. Το ΕΜΠ και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εν γένει μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη, εάν υιοθετήσουν καινοτόμες στρατηγικές που θα ενσωματωθούν στη λειτουργία και στην διαδικασία της εκπαίδευσης. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις βασικές στρατηγικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κύριες προκλήσεις που περιορίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη:
Το ΕΜΠ στοχεύει στην αξιοποίηση προγραμμάτων επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιχορηγήσεις από διεθνείς οργανισμούς για τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων.
Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στα ακαδημαϊκά προγράμματα, καθώς και η διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων, μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ, η διερεύνηση ενσωμάτωσης επιπλέον ΑΠΕ και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ΕΜΠ.
Η ενεργός συμμετοχή φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού μέσω πρωτοβουλιών, όπως οι «πράσινες ομάδες» και τα εθελοντικά προγράμματα βιωσιμότητας, μπορεί να ενισχύσει τη δέσμευση του ιδρύματος στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης, η πιο γενικευμένη εγκατάσταση κάδων διαλογής και η εφαρμογή πολιτικών μείωσης της χρήσης πλαστικών και χαρτιού μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ΕΜΠ.
