Προμήθειες
Πολιτική αειφόρων προμηθειών και χρήσης οικολογικών υλικών
Το ΕΜΠ έχει σκοπό να ενσωματώνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στις διαδικασίες προμηθειών του, προσανατολιζόμενο προς μια πιο βιώσιμη λειτουργία. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή από το παραδοσιακό μοντέλο κατανάλωσης σε ένα μοντέλο που προωθεί την επαναχρησιμοποίηση και τη διατήρηση των υλικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προτάσεις που ακολουθούνται περιλαμβάνουν την εφαρμογή περιβαλλοντικών κριτηρίων στις αγορές, την προτίμηση ανακυκλωμένων υλικών και την ενσωμάτωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών όρων στους διαγωνισμούς.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το ΕΜΠ θα μπορούσε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες πρακτικές προμήθειας:
Αγορά προϊόντων με οικολογικά σήματα (EcoLabel, ενεργειακή σήμανση) και υψηλή περιεκτικότητα ανακυκλωμένων υλών. Ενώ μέχρι τον Ιούλιο 2025 θα προσπαθήσει να μειώσει δραστικά τη χρήση χαρτιού αλλά και να χρησιμοποιεί χαρτί από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Το ίδιο ισχύει και για τα είδη καθαρισμού τα οποία πρέπει να είναι βιοδιασπώμενα.

Ενσωμάτωση ρητών περιβαλλοντικών και κοινωνικών όρων στις προκηρύξεις προμηθειών. Οι προμηθευτές θα αξιολογούνται και ως προς τις επιδόσεις βιωσιμότητάς τους, με ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό βαρύτητας στα κριτήρια αυτά κατά την αξιολόγηση. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι επιλέγονται προσφορές που συνεισφέρουν σε χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και μικρότερη παραγωγή αποβλήτων, ακόμα κι αν δεν είναι οι φθηνότερες.

Πρέπει να αποκλείονται συνεργασίες με εταιρείες που δεν πληρούν βασικά πρότυπα περιβαλλοντικής ή κοινωνικής ευθύνης. Επίσης πρέπει να αποθαρρύνεται η αγορά προϊόντων μιας χρήσης ή υλικών που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Ήδη έχουν ξεκινήσει και προωθούνται προμήθειες που υποστηρίζουν την κυκλική χρήση των πόρων. Αυτό περιλαμβάνει πρακτικές όπως η ενοικίαση ή αγορά εξοπλισμού με συμφωνίες επαναγοράς/επαναχρησιμοποίησης, η συνεργασία με προμηθευτές που προσφέρουν υπηρεσίες επαναπλήρωσης (π.χ. για μελάνια εκτυπωτών) και η απαίτηση οι προμηθευτές να παραλαμβάνουν πίσω τα προϊόντα ή τις συσκευασίες τους μετά τη χρήση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα απόβλητα και κλείνει ο κύκλος ζωής των υλικών.

Το ΕΜΠ έχει σκοπό για τη θέσπιση στόχων για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποβλήτων από την εφοδιαστική αλυσίδα. Πρακτικά μέτρα περιλαμβάνουν την επιλογή τοπικών προμηθευτών (όπου είναι δυνατόν) ώστε να μειωθούν τα “χιλιόμετρα εφοδιασμού” και οι εκπομπές από μεταφορές. Επίσης, μπορεί να ζητείται από τους προμηθευτές να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες και να αναφέρουν το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων τους.
Μέσω μιας τέτοιας πολιτικής, το ΕΜΠ θα εναρμονιστεί με τις τάσεις της ΕΕ για «πράσινες δημόσιες συμβάσεις» και θα αξιοποιήσει τη σημαντική του αγοραστική δύναμη προς όφελος της βιωσιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων, ήδη πάνω από το 38% των πανεπιστημίων στην Ευρώπη έχουν εφαρμόσει ολοκληρωμένη διαδικασία αειφόρων προμηθειών και σχεδόν τα μισά έχουν μερική εφαρμογή, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία και τη δυναμική του μέτρου.
Η υιοθέτηση μιας φιλόδοξης πολιτικής για αειφόρες προμήθειες θα βοηθήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, να εναρμονιστεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και να υπηρετήσει ως παράδειγμα για άλλες δημόσιες οργανώσεις.

