Σχέδια για την αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την βιωσιμότητα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορα κτίρια του πανεπιστημίου. Ακολουθεί μια σύνοψη των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ΕΜΠ:
Ειδικότερα:
Έχει τοποθετηθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 20 kW στη νότια πλευρά και στην οροφή του κτηρίου, προσφέροντας έτσι μια βιώσιμη πηγή ενέργειας για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης (Εικ. 12(α)).
Στον χώρο στάθμευσης έχει εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10 kW, το οποίο ενισχύει την ενεργειακή αυτάρκεια του κτηρίου.
Στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής έχουν εγκατασταθεί 5 συστήματα Ηλιακής Συμπαραγωγής – PVT για ταυτόχρονη παραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού για την τροφοδότηση ενός ψύκτη προσρόφησης, συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος και θερμότητας. Αντίστοιχα, στο Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων έχει τοποθετηθεί ηλιοθερμικό πεδίο συλλεκτών κενού 40 m² που τροφοδοτεί ένα σύστημα ηλιακής ψύξης με προσρόφηση καλύπτοντας τις θερμικές ανάγκες 5 γραφείων του Εργαστηρίου.
Στη νότια πλευρά του κτηρίου έχει εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 50 kW, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από συμβατικές πηγές ενέργειας (Εικ. 12(β)).
Υπάρχει φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 15 kW στην οροφή που είναι υπό εγκατάσταση, καθώς και ένα γεωθερμικό σύστημα κοντά στο κτίριο που παρέχει εναλλακτική ενεργειακή λύση για θέρμανση και ψύξη.
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 136 φωτοβολταϊκών πανέλων με συνολική ισχύ 56 kW ενώ ήδη ήταν εγκατεστημένο από την προηγούμενη πενταετία ένα μικρότερο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 2 kW στην οροφή του κτηρίου Διοίκησης.

(α)

(β)
Εικ. 12. Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων (α) στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΕΜΠ και (β) στην σχολή Χημικών Μηχανικών
Ένα σημαντικό θέμα με τις ΑΠΕ, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, είναι η στοχαστικότητα στην παραγωγή της ενέργειας. Για την αποθήκευση της περίσσειας παραγόμενης ενέργειας, εγκαταστάθηκε μονάδα ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου από το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, εγκαταστάθηκε κυψέλη καυσίμου, η οποία θα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο υδρογόνο για να παράγει εκ νέου ηλεκτρική ενέργεια, διασφαλίζοντας έτσι συνεχή και σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το μικροδίκτυο, το οποίο τροφοδοτεί και το υπολογιστικό κέντρο του ΕΜΠ. Μέρος του παραγόμενου υδρογόνου από την ηλεκτρόλυση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την βιολογική αναβάθμιση του βιοαερίου που παράγεται από τα υπολείμματα τροφών, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση για την παραγωγή βιομεθανίου, το οποίο μετατρέπεται σε bioCNG για την κίνηση οχημάτων.
Στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (Εικ. 13), το ΕΜΠ εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πείραμα που επιδεικνύει τις δυνατότητες προς την ενεργειακή αυτονομία μέσω της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας. Ένα παλιό βιομηχανικό κτήριο, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ζυμαρικών, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κτήριο γραφείων με εμβαδόν 500 m².
Το κτήριο αυτό έχει εξοπλιστεί με 6 μικρές ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 36 kW και φωτοβολταϊκά πάνελ εμβαδού 475 m² και ισχύος 47 kW. Η παραγόμενη ενέργεια μετατρέπεται από συνεχές σε εναλλασσόμενο ρεύμα και χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών του κτηρίου όπως ο κλιματισμός και η λειτουργία υπολογιστών. Η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται ως υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα συνεχούς ενεργειακής προμήθειας κατά τις ημέρες μειωμένης παραγωγής ή αυξημένης ζήτησης.
Επιπλέον, το κτήριο διαθέτει καυστήρα υδρογόνου με δυναμικότητα 90.000 kcal/h, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού, συμβάλλοντας στην κάλυψη των θερμικών αναγκών του κτηρίου κατά τους χειμερινούς μήνες. Όλα τα συστήματα λειτουργούν αυτοματοποιημένα και συντονίζονται μέσω ειδικών λογισμικών ελέγχου και παρακολούθησης, που επιτρέπουν την διαρκή παρακολούθηση και την βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας.

Εικ. 13. Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου