Καθορισμός KPIs για την επίτευξη των στόχων αειφορίας
Τα πανεπιστήμια είναι καθοριστικοί φορείς για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Για την αξιολόγηση της συμβολής ενός πανεπιστημίου σε αυτούς τους στόχους, απαιτείται η χρήση Βασικών Δεικτών Απόδοσης (Key Performance Indicators). Αυτοί οι δείκτες αποτελούν μετρήσιμες μεταβλητές που αποδεικνύουν την επίτευξη ειδικών στόχων, όπως η μείωση των εκπομπών CO₂, τα ποσοστά ανακύκλωσης και ο αριθμός των διδακτικών μονάδων για την αειφορία, επιτρέποντας έτσι τη συστηματική παρακολούθηση και σύγκριση της προόδου και στο πέρασμα του χρόνου.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με τη χρήση KPIs μπορεί να συνδέσει ουσιαστικά τις δράσεις του με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να εντοπίσει τόσο τους τομείς επιτυχίας όσο και τις ανάγκες βελτίωσης. Συγκεκριμένα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας EULiST, το ΕΜΠ δεσμεύεται στην ενσωμάτωση των KPIs στη στρατηγική του, συνεργαζόμενο με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την εφαρμογή πολιτικών αειφορίας στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη λειτουργία. Η ύπαρξη καθορισμένων KPIs επιτρέπει την αποτελεσματική ευθυγράμμιση και παρέχει τη δυνατότητα στο ΕΜΠ να λειτουργήσει ως πρότυπο αριστείας, επωφελούμενο ταυτόχρονα από τις εμπειρίες και τις καινοτομίες των συνεργατών του.

Παράλληλα, οι δείκτες KPIs συμβάλλουν σημαντικά στη διαφάνεια του ΕΜΠ. Μέσω της τακτικής καταγραφής και δημοσιοποίησης των δεικτών, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΜΠ, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων. Αυτό ενισχύει την υπευθυνότητα του ιδρύματος, ενθαρρύνει την επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων και καθιστά σαφές ποιες περαιτέρω ενέργειες απαιτούνται για τη βελτίωση της απόδοσης στους στόχους βιωσιμότητας.
