Ενεργή συμμετοχή φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών

Ενεργή συμμετοχή φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 2013 διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή για όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Ανοίγει τις πύλες του στο εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων και υποδέχεται το κοινό, με έμφαση σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, με γιορτινή διάθεση.

Aπό το 2016 διοργανώνεται το GreenTech Challenge – ο μεγαλύτερος πανελλαδικός διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας – υπό την αιγίδα του ΕΜΠ, με στόχο την ανάδειξη και υποστήριξη καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών λύσεων στους τομείς του περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω του GreenTech Challenge, φοιτητές, ερευνητές και νεοφυείς ομάδες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και ανταγωνίζονται για βραβεία, καθοδήγηση και πρόσβαση σε συνεργασίες με εταίρους του προγράμματος. Αυτές οι δραστηριότητες παρέχουν στους νέους μηχανικούς πραγματικές προκλήσεις, ενθαρρύνουν τη διεπιστημονική συνεργασία και συνδέουν την ακαδημαϊκή κοινότητα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς αποφοίτων ικανών να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη.

Παράλληλα, το ΕΜΠ συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για παράδειγμα, συμμετέχει ενεργά στην Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) – όπου συνεργάζεται και η WWF – συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στην εθνική προσπάθεια για ορθολογική διαχείριση αποβλήτων (σχετικό με SDG11 και SDG12)​.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προωθεί πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης πόρων με στόχο την ενθάρρυνση των φοιτητών και των εργαζομένων στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πρακτικές περιλαμβάνουν την αποφυγή φωτιστικών σωμάτων σε αδράνεια, όπου τονίζεται η σημασία της απενεργοποίησης των φωτιστικών όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και η αποφυγή λειτουργίας συσκευών που δεν απαιτούνται, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, προτρέπει τη χρήση φυσικού φωτισμού όπου είναι εφικτό, με στόχο την εκμετάλλευση της φυσικής διαθέσιμης φωτεινότητας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το ΕΜΠ επίσης προάγει την επισκευή αντί για την αντικατάσταση των παλαιότερων συσκευών, υποστηρίζοντας έτσι την ανακύκλωση πόρων και τη μείωση αποβλήτων. Μέσω αυτών των πρακτικών, το ΕΜΠ δείχνει τη δέσμευσή του στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης και υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί γενικές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές οι οποίες θα αποτελούν

Η ενσωμάτωση αρχών για την εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των φοιτητών είναι κρίσιμη για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και την προαγωγή περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτή η δράση βοηθά στη μείωση των ενεργειακών δαπανών και στην καταπολέμηση των εκπομπών άνθρακα, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα ερέθισμα για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών. Η συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας γίνεται επίσης ευκολότερη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ποιότητα ζωής στον εκπαιδευτικό χώρο και πέραν αυτού.

Με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το ΕΜΠ ξεκίνησε την ενημέρωση των φοιτητών και των εργαζομένων για καλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Εικ. 21. Πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης πόρων με στόχο την ενθάρρυνση των φοιτητών και των εργαζομένων στη βιώσιμη ανάπτυξη