Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πέραν των στοχευμένων μαθημάτων και κατευθύνσεων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, διατίθενται εκτεταμένα διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα αφιερωμένα στην αειφορία, ανταποκρινόμενα σε κρίσιμες σύγχρονες ανάγκες.
Εξέχουσα θέση σε αυτή την κατεύθυνση έχει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» που συντονίζεται από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ. Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) είναι η διεπιστημονική εμβάθυνση και ειδίκευση στις μεθόδους και τεχνικές ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης, έρευνας, συνεργασίας και αντιμετώπισης των αντικειμενικά πολυδιάστατων θεμάτων και προβλημάτων του Περιβάλλοντος και της Ανάπτυξης.
Αναφορικά με τη μελέτη των ενεργειακών ζητημάτων που θα οδηγήσουν σε ένα αειφόρο οικοσύστημα του μέλλοντος, το μεταπτυχιακό “Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας” προσφέρει εις βάθος γνώση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών, της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.
Ένα ακόμα διατμηματικό μεταπτυχιακό με σαφή στόχευση σε ζητήματα αειφορίας, με κύρια στόχευση τα SDG 6 (Καθαρό Νερό και Αποχέτευση) και SDG 14 (Θαλάσσια Βιοποικιλότητας) είναι το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» που συντονίζει η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τις Σχολές Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών ΕΜΠ. Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει μια διεπιστημονική προσέγγιση των προκλήσεων που αφορούν την χάραξη και υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω της συνδυασμένης διερεύνησης των ποσοτικών και ποιοτικών πλευρών της διαχείρισης αλλά και τη συνεξέταση συναφών πολιτικών (ενεργειακών, αγροτικών κ.λπ.), την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων (π.χ. οικονομικών) και την προώθηση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων χρηστών νερού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στη λήψη των αποφάσεων.
Επιπρόσθετα, το Δ.Π.Μ.Σ. “Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών”, ΄ένα Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα που αποβλέπει στην εκπαίδευση Μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων επιστημόνων, στον τομέα των υλικών, συμβατικών και προηγμένων περιλαμβάνει επίσης στοχευμένα μαθήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα. Ο τομέας αυτός αποτελεί σημαντικότατο μέρος της εθνικής οικονομίας μιας χώρας (βιομηχανία, βιοτεχνία κ.λπ.) και σε αυτόν στηρίζεται η ανάπτυξη και άλλων οικονομοτεχνικών δραστηριοτήτων (ενεργειακός τομέας, κατασκευαστικός τομέας κ.λπ).
Πέραν των ΔΠΜΣ που υλοποιούνται με τη συνεργασία αποκλειστικά σχολών του ΕΜΠ, και στα πλαίσια της εξωστρέφειας αλλά και με άξονα την οικουμενικότητα του ζητήματος της αειφορίας, το ΕΜΠ μέσω της Σχολής Χημικών Μηχανικών συμμετέχει και στο διεπιστημονικό-διιδρυματικό πρόγραμμα «Διδακτική της Χημείας, Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», το οποίο μεταξύ άλλων αποσκοπεί στην κάλυψη θεμάτων σχετικά με αρχές, μεθοδολογίες και πρακτικές για το περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.