Διαχείριση Αποβλήτων
Σχέδιο μείωσης, διαλογής και διαχείρισης απορριμμάτων
Η εγκατάσταση δέκα νέων οικολογικών συστημάτων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων στο Campus Ζωγράφου θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Αυτά τα συστήματα θα μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων και θα κάνουν πιο αποδοτικές τις διαδικασίες συλλογής και μεταφοράς τους, περιορίζοντας τη συχνότητα των δρομολογίων αποκομιδής και μειώνοντας το κόστος διαχείρισης. Επιπρόσθετα, η ενθάρρυνση της διαλογής απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση και οι προσπάθειες για κομποστοποίηση των οργανικών υλικών θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ιδρύματος.
Η συνολική αυτή προσέγγιση δείχνει τη δέσμευση του Πολυτεχνείου να αναλάβει ενεργό ρόλο στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και να συμβάλει θετικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Βασικοί στόχοι για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ευαισθητοποίηση της κοινότητας του ΕΜΠ για την κυκλικότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο στα πλαίσια της χρήσης των εγκαταστάσεων του ΕΜΠ αλλά και σε όλες τις καθημερινές δράσεις
- Καταγραφή, βελτιστοποίηση της διαλογής και τελικά μείωση της παραγωγής απορριμμάτων
- Ανάπτυξη συστήματος για τον υπολογισμό των εκπομπών άνθρακα για όλες τις κατηγορίες σχετικές με τα απορρίμματα
- Διερεύνηση επιλογών μετάβασης από αναλώσιμα σε ανθεκτικά υλικά συσκευασιών
- Επίτευξη μιας πλήρους λειτουργικής κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των απορριμμάτων εντός της κοινότητας του ΕΜΠ

Παράλληλα το ΕΜΠ συμμετέχει ενεργά και στην εν γένει διαχείριση των αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής μέσω στοχευμένων ενεργειών και δράσεων. Προς αυτό τον σκοπό, το ΕΜΠ προτίθεται να εκπονήσει ολοκληρωμένη τεχνική πρόταση για τη δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου για τη διαχείριση και εκμετάλλευση αποβλήτων, απορριμμάτων και υπολειμμάτων, μέσω προμήθειας ειδικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Στόχος του κέντρου θα είναι η προσφορά ερευνητικών και τεχνολογικών υπηρεσιών υψηλής στάθμης σε σχετιζόμενους φορείς. Το Κέντρο θα περιλαμβάνει δύο άξονες, τον άξονα Ανακύκλωσης/Αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, απορριμμάτων και υπολειμμάτων και τον άξονα Ανακύκλωσης/Αξιοποίησης μεταλλικών και πλαστικών υλικών ως πρώτες ύλες διεργασιών Προσθετικής Κατασκευής (3D εκτύπωση).

Στον ίδιο άξονα κινείται και η έρευνα που διεξήχθη στο έργο INNOMED-UP, το οποίο συντονίζεται από το ΕΜΠ, και στο οποίο δημιουργήθηκαν ένα σύνολο από εργαλεία με σκοπό να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά και να προωθήσουν την κυκλικότητα διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα εργαλεία αυτά είναι ένας «έξυπνος» κάδος για τη συλλογή των αποβλήτων και ένα «έξυπνο» ποδήλατο για τη μεταφορά τους από το σημείο συλλογής τους στο σημείο ανακατασκευής τους. Οι «έξυπνοι» κάδοι επικοινωνούν μέσω «έξυπνης» τεχνολογίας με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου, που συλλέγει και διαμοιράζει την πληροφορία με ανοιχτό τρόπο, ενώ ένα «έξυπνο» ποδήλατο (επίσης κατασκευής του ΕΜΠ) ειδοποιείται να συλλέγει και μοιράζει τα υλικά σε επαγγελματίες, που θα τα χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους κατασκευές.