Στρατηγικές για τη μείωση πλαστικών και άλλων μη ανακυκλώσιμων υλικών
Πολλές πανεπιστημιουπόλεις στην Ευρώπη εγκαθιστούν ψύκτες νερού όπου οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μπορούν να γεμίσουν τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού. Αυτό βοηθάει πολύ στη βιωσιμότητά τους γιατί σημαίνει ότι μπορούν να απορρίπτονται λιγότερα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Αντίστοιχα και το ΕΜΠ προτίθεται να εγκαταστήσει τέτοιους σταθμούς αναπλήρωσης οι οποίοι θα διαθέτουν και έναν μετρητή που θα δείχνει πόσα πλαστικά μπουκάλια έχουν σωθεί με τη χρήση τους.
Η μείωση των πλαστικών μίας χρήσης αποτελεί προτεραιότητα στη βιώσιμη διαχείριση υλικών. Όπως αναφέρθηκε, πολλά πανεπιστήμια έχουν υιοθετήσει πολιτικές “plastic-free” θέτοντας συγκεκριμένους στόχους για την εξάλειψη πλαστικών ειδών μιας χρήσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δέσμευση ευρωπαϊκών ιδρυμάτων να καταργήσουν όλα τα μη απαραίτητα πλαστικά μιας χρήσης μέσα σε λίγα χρόνια, πραγματοποιώντας ετήσιους ελέγχους (audits) των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές λύσεις.

Συνεπώς η κατάργηση των εμφιαλωμένων νερών και άλλων ροφημάτων σε πλαστικές συσκευασίες εγκαθιστώντας δωρεάν ψύκτες και βρύσες καθαρού νερού για την αναπλήρωση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών μπορεί να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα μέχρι και 400.000 πλαστικών μπουκαλιών σε ένα έτος μέσω αυτών των σταθμών ενώ παράλληλα ευαισθητοποιούνται και οι φοιτητές ότι το νερό βρύσης είναι επαρκές και προτιμητέο. Θα δοθεί έμφαση στη μείωση πλαστικών στα κυλικεία και στο εστιατόριο προσφέροντας έκπτωση στα καταστήματα εστίασης σε όσους φέρνουν το δικό τους ποτήρι.
Το ΕΜΠ προτίθεται να υιοθετεί πρακτικές “zero waste” σε εκδηλώσεις και συνέδρια ενώ ένα μέτρο καλής πρακτικής θεωρεί ότι θα είναι η αναδιαμόρφωση συμβολαίων προμηθειών γραφικής ύλης και άλλων ειδών ώστε να περιλαμβάνουν όρους για βιώσιμες συσκευασίες. Αντίστοιχα, το ΕΜΠ θα προσπαθήσει να θεσπίσει προγράμματα όπου οι προμηθευτές ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα παραλαμβάνουν πίσω τις παλιές συσκευές ή τις συσκευασίες τους, ώστε να ανακυκλωθούν σωστά.
Παράλληλα το ΕΜΠ θα προχωρήσει σε καμπάνιες ενημέρωσης μέσω εργαστήριων και άλλων δράσεων (π.χ. φοιτητικοί διαγωνισμοί “Plastic-Free Challenge”, εθελοντικοί καθαρισμοί, εργαστήρια δημιουργίας επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων όπως υφασμάτινες τσάντες) ώστε να εμπλέκονται ενεργά οι φοιτητές και να αλλάζουν συμπεριφορές.