Προγράμματα επαναχρησιμοποίησης και διαχείρισης εξοπλισμού
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης και διαχείρισης εξοπλισμού που αποτελούν μέρος της συνολικής του στρατηγικής για την προώθηση της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Αυτά τα προγράμματα επιτρέπουν την αποδοτική χρήση πόρων και συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του ιδρύματος.
Για την επιτυχία των προγραμμάτων αυτών, το ΕΜΠ έχει εφαρμόσει μια σειρά από πρακτικές:
Έχει δημιουργηθεί μια κεντρική αποθήκη όπου συγκεντρώνονται έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές και λοιπός εξοπλισμός που δεν χρειάζονται πλέον. Τα αντικείμενα αυτά θα καταγραφούν και δυνητικά θα μπορούν να προσφέρονται είτε δωρεάν είτε με μικρό κόστος σε άλλες μονάδες του ιδρύματος. Επιπρόσθετα, λοιπός εξοπλισμός που δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί θα ανακυκλώνεται μέσω της εταιρείας ανακύκλωσης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.
Το ΕΜΠ προωθεί την τακτική συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού, διασφαλίζοντας την επιμήκυνση της ζωής τους και την επαναχρησιμοποίηση.
Ο εξοπλισμός που δεν απορροφάται εσωτερικά μπορεί να δοθεί σε σχολεία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή κοινωνικές επιχειρήσεις, προάγοντας έτσι την κοινωνική αλληλεγγύη και την περαιτέρω χρήση των υλικών.
Μέσω των παραπάνω προγραμμάτων, το ΕΜΠ θα αναπτύξει ένα σύστημα διαχείρισης εξοπλισμού που θα παρακολουθεί τον κύκλο ζωής κάθε σημαντικού περιουσιακού στοιχείου. Θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων μέσω της οποίας θα είναι γνωστό πότε κάποιο είδος πλεονάζει και μπορεί να μεταφερθεί αλλού.
Επομένως με τα παραπάνω μέτρα, το ΕΜΠ μπορεί να υιοθετήσει μια προσέγγιση «μηδενικών αποβλήτων» ως προς τον εξοπλισμό και τα υλικά του. Οι καλές πρακτικές από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δείχνουν ότι η κυκλική οικονομία στην πράξη – από την πολιτική προμηθειών μέχρι την επαναχρησιμοποίηση – όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά αποφέρει σημαντικά οφέλη: μείωση κόστους, περιορισμό περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βελτίωση της εικόνας του ιδρύματος και δημιουργία μιας κουλτούρας υπευθυνότητας στους φοιτητές που θα μεταφέρουν αυτές τις αξίες και στην κοινωνία.
Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, το ΕΜΠ δεν ενισχύει μόνο την οικονομική του βιωσιμότητα και μειώνει τον περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά δημιουργεί και ένα θετικό παράδειγμα για την κοινωνία, προάγοντας μια κουλτούρα βιωσιμότητας και υπευθυνότητας.